Filiz Ekme

FİLİZ EKME (Kimyasal Ankraj)

 

Betonarme yapılara yeni elemanlar eklenmesi, güçlendirme amacı ile çerçeve aralarına perde duvar konulması gibi uygulamalar eski beton ile yeni betonun kaynaştırılmasını gerektirir. Bu kaynaşma eski ve yeni betona ankrajlanmış filiz donatıları ile yapılabilir.

 

Bilindiği gibi betonarme , donatı ile betonun birlikte çalışarak istenilen yük miktarını taşıması  manasına gelir. Beton,  basınç kuvvetlerini, çelik donatı  ise çekme kuvvetlerini taşır. Birlikte yük taşıma beton ile donatı arasında tam kenetlenmeye,  demir donatının aderansı, demektir.

Çelik Donatı, inşaat demiri, kendisine gelen çekme kuvvetini beton ile ara yüzeyinde olan yapışma kuvveti ile betona aktarır. Eğer donatı betona ‘yeterli’ boyda, uzunlukta, konulmamış ise ya da betonla donatı arasındaki yapışma yetersiz ise betonla donatı arasındaki aderans kuvveti yetersiz kalır ve demir betondan sıyrılır gelir. Eğer aderans yeterli yada donatı yeterli boyda konulmuş ise, donatı betondan sıyrılması söz konusu değildir.

Eski betonun içine yeni donatı koymak için eski betonda bir delik açılır.

Daha sonra kimyasal içerikli cam tüp deliğe yerleştirilir. Ankraj Çubuğu tüpün üzerine çakılır. Bu sırada tüp darbe ile kırılıp, beton saplama – çelik cıvata – demir filizi ile reaksiyona geçerek uygulama işlemi gerçekleştirilir.

 

Başlıca uygulama alanları:

Her türlü Yer üstü ve yer altı yapılarda , sanat yapıları dahil olmak üzere Spor salonları, sinema salonları, demir filizi saplamaları, Ağır işlevli dübellemeler, Makina montajları, koltuk montajları, tünel kalıp uzay çatı sistemleri ankrajmanları, ray montajları gibi alanlarda Filiz Ekme uygulamaları yapılmaktadır.

Yorumlar kapatıldı.